Turist Information

Välkommen till Somaliland


Somaliland är en av världens oupptäckta pärlor. 80 mil sandstrand, dramatiska berg, spännande djurliv och en fantastisk kultur. God mat, urgammal historia, andlöst vackra korallrev, fiske, unika fågelarter och en gästvänlighet som värmer besökare år efter besöket. Allt detta i regionens enda fungerande demokrati, ett fredligt land med en huvudstad som Amerikanska UD menar är Afrikas tryggaste. Välkomna till pärlan vid Indiska Oceanen. Välkomna till Somaliland!


På denna sida presenterar vi några av alla de attraktioner som drar besökare från olika delar av världen till Somaliland vart år. I huvudstaden Hargeisa finns många turistföretag som anordnar resor till olika delar av landet för den som vill ha hjälp med det.

Daallobergens nationalpark


I östra Somaliland nära staden Erigavo mitt i Sanaagprovinsen sträcker sig mäktiga berg mot himmelen. Det är den mytomspunna nationalparken Daallo med delar av bergskedjan Golis. En helt unik plats med milsvid skog bestående av många olika trädsorter och andra växter. Över 3000 olika träd, växter och plantor växer här. Vissa träd är 1000 år gamla. Många växter har medicinskt värde och befolkningen i området sägs ofta bli över 90 år gamla, vilket är väldigt mycket på Afrikas horn. Här finns vilda djur och det ryktas om att lejon visar sig ibland. Lejon kan man även se på andra platser i Somaliland om man har tur. Endast 45 kilometer från nationalparken ligger den legendariska orten Maydh med sin vita sandstrand och rika utbud av fisk och hummer för den som älskar mat från havet.

Laas Gaal


Somaliland har många förhistoriska besöksmål. Mest känt är klippkomplexet Laas Gaal. Här finner du Afrikas bäst bevarade grottmålningar. Det är totalt åtta grottor i ett mäktigt klippmassiv som sträcker sig mot himlen som en borg mitt på den omgivande slätten som formar detta märkliga besöksmål. Den första har flest antal målningar och anses vara komplexets artistiska och kreativa centrum. Många målningar föreställer kor och människor, det förekommer vilda djur som giraffer, sjakaler, apor och elefanter.  I den tredje grottan finns en stor platt sten som för tankarna till en konungatron, en annan grotta är uppdelad i mindre delar med små öppningar som fönster, kanske höll man fångar här. Resten av grottorna ser ut som bostäder.


Platsen är märkligt fridfull och det är lätt att fascineras och dras med i fantasin till en tid då stora hjordar av vilda och tama djur vandrade på slätten nedanför klippan.


Laas Gaal ligger 55 kilometer nordöst om huvudstaden Hargeisa, nära vägen till Berbera. Den franske arkeologen Xavier Gutherz ”upptäckte” de unika, förhistoriska målningarna den 4 december 2002.  Idag är platsen öppen för besökare. Den är en skyddad plats och besökare måste åtföljas av en guide.

Fågelskådning


Somaliland är en av Afrikas främsta  destinationer för fågelskådning. Möjligheten att resa till Somaliland har gjort att fågelskådare nu kan se ett antal endemiska fågelarter som tidigare var omöjliga att få se. Området erbjuder ett stort antal fågelarter som inte finns på andra platser på jorden. Detta gör att Somaliland är en av världens främsta destinationer för fågelskådning.


Några av alla arter som man kan se här är:  Djibouti Francolin, Archer’s Buzzard, Little Brown Bustard, Somali Pigeon, Somali and Collared Larks, Lesser Hoopoe-Lark, Somali Wheatear, Somali Thrush, Somali Starling, Somali Golden-winged Grosbeak and Warsangli Linnet. Dessa endemiska arter kompletteras av ett rikt utbud av mer vanliga arter som trivs i torrt klimat och på savannliknande områden. Detta borgar för spännande och fågelrika upplevelser.

Adenviken – en del av Indiska Oceanen


Somalilands 80 mil långa kust består till stor del av vit sandstrand. Adenviken, som denna del av Indiska Oceanen kallas, bjuder på uppfriskande bad och möjlighet till härliga dagar på stranden. Ute i det turkosblåa havet ligger många spännande överraskningar och väntar på äventyrslystna besökare. Här finns fantastiska korallrev fulla av fiskar i alla tänkbara färger. Kusten har alltid varit strategisk för sjöfarare och i havet ligger många vrak som vittnar om strider och havererade drömmar. Hit kommer var vinter de imponerande men ofarliga valhajarna för att äta i de näringsrika vattnen. Valhajen är världens största fisk men helt ofarlig för människan då den äter plankton och andra små vattenlevande varelser. Har man tur kan man få uppleva en simtur i sällskap av dessa mäktiga varelser.


I Somalilands största hamnstad Berbera kan man hyra dykutrustning och även passa på att ta dykarcertifikat om man inte redan gjort det. Dykcentret ligger i Hotell Mansoor precis vid stranden några kilometer öster om centrum.

Spännande kultur


Somaliland har formats genom århundraden och utvecklat en unik kultur med en rik berättartradition, danser, sånger och en samhällsstruktur som har utvecklats till regionens fredligaste land. Upplev berättelserna vid lägereldarna eller sång och musik på någon av Hargeisas livescener. Somaliländarna är ett folk som älskar fest, dans och musik. Kläderna är ofta färgsprakande och allt är överväldigande från maten till de extravaganta dekoreringen. Passa även på att möta nomadbefolkningen som lever med sina boskapshjordar i hela landet. Mycket i kulturen kretsar runt kamelen, ett djur som gör livet på Afrikas horn möjligt, som både transporterar varor och människor samtidigt som den ger mjölk, kött och skinn till sina ägare. Kamelen är fortfarande Somalilands viktigaste exportprodukt tillsammans med annan boskap. På restaurangerna serveras kamelkött i olika former tillsammans med all tänkbar annan mat. Många av Somalilands traditionella berättelser och talesätt kretsar runt kameler och kamelskötsel.

Somalilands rika djurliv


Somaliland har ett rikt djurliv. Nomaderna vandrar med sina hjordar av kameler, får och getter över de vidsträckta slätterna och höga bergen. Här finns även gott om vilda djur, stora grupper av babianer befolkar halvöknen och bergsområdena, det respektingivande rovdjuret hyenan jagar i mörkret, de charmiga vårtsvinen springer på de torra slätterna, flera olika sorter gaseller skuttar fram i den vackra naturen. Här finns den unika och mycket småväxta Dik-Dik gasellen som inte är mycket större än en katt. Här och där förekommer även lejon och andra rovdjur. Fågellivet är unikt rikligt och i havet myllrar det av liv i alla dess former. En resa på någon av landets alla grusvägar blir till en spännande safari vart man än åker. Håll ögonen öppna och njut av den vackra naturen med sitt rika djurliv.

Städer, äventyr och byar


Somaliland har många städer, samhällen och byar som erbjuder många olika upplevelser. Huvudstaden Hargeisa är med sin miljonbefolkning en myllrande upplevelse. Här finns stora marknader, många hotell, ett spännande myller av människor. Hargeisa är Afrikas tryggaste huvudstad enligt USA:s UD. På gatan sitter pengaväxlare med balar av sedlar mitt på trottoaren, guldförsäljare lika så. Restaurangutbudet är brett med mat från hela världen. Den kulturella scenen växer med konstutställningar, musikuppträdande och poesi. Idrottslivet är under uppgång och fotboll och basket spelas av tusentals utövare. Missa inte kamelmarknaden. Vid kusten ligger den legendariska hamnstaden Berbera med en fantastisk historia. Här finns milslånga stränder med vit sand och restaurangerna serverar nyfångad fisk. Landet bjuder på många andra städer, alla med sin särskild charm. Besök jordbruksområdena i Boroma, Gebiley och Burao. I öster ligger Las Anood och Eregavo med sina dramatiska berg och gröna skogar. Kusten är aldrig långt borta. Här finns klassiker som Zeila och legendariska Mayd med sin intressanta historia. Här serveras färsk fisk och nyfångad hummer.

Copyright Somalilands Representationskontor| All Rights Reserved |